Te strakke buigpees van de grote teen

Wat is een te strakke buigpees van de grote teen?

Een spier verander aan het uiteinde in een pees. De spieren die de voet doen bewegen bevinden zich voornamelijk in de kuit, veranderen rondom de enkel in pezen en lopen als pees verder door de voet. De spier die zorgt voor het buigen van de grote teen verandert aan de achterzijde van de enkel in een pees. Dit is de ‘flexor hallucis longus’, ofwel: lange buigpees van de grote teen.

Spanning rond de tarsale tunnel

Aan de binnenzijde van de enkel maakt de pees een blocht en glijdt door een nauwe tunnel: de tarsale tunnel. Bij het buigen van de teen, tijdens het lopen, glijdt de pees heen en weer door deze tunnel. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor de pees niet meer zo goed door de tunnel glijdt. Zo kan extra spanning rond de tunnel verhinderen dat de teen omhoog kan bewegen.

Tijdens het lopen glijdt de pees door de tarsale tunnel.

Allerlei voetklachten

Een te strakke buigpees van de grote teen kan, naast stijfheid, ook allerlei andere voetklachten veroorzaken zoals:

Oorzaken te strakke buigpees

Er zijn veel oorzaken die een probleem met de lange buigpees van de grote teen veroorzaken waardoor voetklachten onstaan, bijvoorbeeld:

  • Te dikke pees
  • Te nauwe tunnel
  • Anatomie die niet klopt
  • Letsel

Klachten te strakke buigpees

Door het vastlopen van de buigpees rondom de enkel kunnen er allerlei voetklachten ontstaan. Zo wordt het looppatroon verstoord door de stijve grote teen waardoor de enkel, knie en heup meer gebogen worden tijdens het lopen. Dit met als gevolg dat de bekken meer naar achteren worden gekanteld.

Diagnose te strakke buigpees

Uw specialist herkent een te strakke buigpees door middel van het lichamelijk onderzoek, echografisch onderzoek en een eventuele röntgenfoto of MRI-scan.

Behandelingen te strakke buigpees

Niet-operatief

Afhankelijk van de klachten gaat de voorkeur uit naar een niet-operatieve behandeling. Geeft dit echter onvoldoende resultaat dan kan een operatie uitkomst bieden. Uw behandeling kan bestaan uit:

Oefeningen om klachten bij een te strakke buigpees van de grote teen te verminderen

In deze video laten wij u zien hoe u klachten bij een te strakke buigpees van de grote teen (flexor hallucis longus) kan verminderen met speciale rekoefeningen om de pees weer beweeglijk te maken.

Lees meer over de oefeningen

Operatief

Het doel van de operatie is dat de lange buigpees van de grote teen zijn normale functie (terug) krijgt, voor zover de conditie van de pees het toelaat. Hiermee wordt dus geprobeerd de normale werking van de voet te herstellen. Deze operatie gebeurt over het algemeen door middel van een kijkoperatie.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.