Basisopleiding Level 1, practitioner Musculoskeletal Ultrasound of Foot and Ankle (voorjaar)

Ons les- en trainingsprogramma voor “Basisopleiding Level 1, practitioner Musculoskeletal Ultrasound of Foot and Ankle” biedt een zeer uitgebreide en grondige basis in MSK-echografie van de voet en enkelregio en is een vereiste voor de “Level 2, advanced Musculoskeletal Ultrasound of Foot and Ankle”. De cursus op cursusniveau één is opgezet in twee delen. Een deel voorbereiden thuis, achter de computer (e-learning) daarna op school trainen wat je geleerd hebt. We nemen ruim de tijd met 4 volle dagen hands-on trainingssessies.

Dit les- en trainingsprogramma is geschikt voor mensen die starten met echografie en is ook geschikt voor mensen die al kunnen echograferen maar de voet beter willen leren onderzoeken.

Alle delen van de voet en enkel worden op een gestructureerde manier besproken voor elke deelnemer. Onze jarenlange ervaring met echolessen en onze specifieke lesmethodes stellen de deelnemers in staat om zich met dit les- en trainingsprogramma te ontwikkelen tot voet- en enkelspecialisten met gedetailleerde anatomische kennis met echografische technieken.

Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Doelgroep

  Dit les- en trainingsprogramma is geschikt voor onderstaande beroepen, ervan uitgaande dat ze een bijzondere interesse hebben in voet en enkel.

  In volgorde van deelnemersaantallen uit het verleden: Podotherapeuten, Podologen, Sportartsen, Fysiotherapeuten, MBB-ers, Huisartsen, Voetchirurgen, Radiologen, Reumatologen, Orthopedisch specialisten.

 • Voordeel

  Het lesprogramma is steeds in twee delen, een deel thuis en een deel waar u het geleerde in praktijk brengt, het ‘handson’-gedeelte. We noemen dit ‘blended learning’. Deze lesopzet waarbij de deelnemers thuis vóór het begin van de cursus thuis e-learning kunnen volgen stelt ons in staat om ons tijdens de face-to-face lessen volledig te concentreren op het hands-on scannen. Dit blijkt in de praktijk een enorm voordeel te zijn.

  De uitgebreide lesinhoud wordt geleerd met een transducer in de hand en ervaren trainers om u door het leerproces te begeleiden.

 • Procedure

  Tijdens de training werken we zowel in groepen als individueel. De cursus is opgezet in drie delen:

  1. eLearning

  Deze lessen worden thuis individueel gevolgd. Tijdens deze hoorcolleges wordt het lesmateriaal gepresenteerd via videolessen waar de complexe inhoud tot in detail wordt toegelicht door onze experts.

  2. Lessen in onderzoeksvaardigheid

  Deze praktische lessen worden gegeven in het trainingslab in workshops. Tijdens deze lessen werken studenten in kleine groepen. We beginnen met een demonstratie van de procedure en vervolgens voeren de deelnemers de verschillende onderzoeken uit onder begeleiding. Elke deelnemer krijgt meerdere oefeningen per structuur om de echovaardigheden te verbeteren. Er wordt aandacht besteed aan de verschillende manieren waarop structuren op een sonografische manier kunnen worden weergegeven.

  3. Zelfstudie

  Door middel van zelfstudie leert de student het curriculum (individueel). Voor de starter is er een meer uitgebreide huiswerkopdracht dan voor de meer ervaren deelnemers.

  De huiswerkopdracht wordt uitgevoerd door vooraf verschillende bronnen te bestuderen, zoals boeken, artikelen, bepaalde anatomische software, een online forum en een website met veel pathologiegevallen.

  Bovendien zullen deelnemers in eigen praktijk uitgebreid moeten kunnen oefenen om scanervaring op te doen.

 • Leerdoelen

  In deze cursus:

  • Leer de ultrasoundfysica, nodig om het echobeeld te begrijpen en om uw beeldinstellingen te optimaliseren.
  • Verbeterd uw kennis van ultrasound anatomie en kunt u zelfstandig de belangrijkste structuren van voet en enkel herkennen.
  • Verbeterd uw kennis van de klinische anatomie per regio van de voet en de enkel.
  • Leren we de echo-anatomie van de normale structuren van voet en enkel per regio.
  • Krijgt u visie op pathologische processen van voet en enkel per regio.
  • Herkent u echografisch pathologische processen in voet en enkel per regio.
  • Leert u hoe u een diagnostische echorapport kunt schrijven.
  • Kunt u deelnemen aan de online tests en samenvattingen.

  De Level 1 MSK Ultrasound-voet en enkeltraining is de noodzakelijke training voorafgaand aan het Level 2 Intermediate MSK Ultrasound Foot en Ankle follow-up les- en trainingsprogramma.

 • Onderzoeksvaardigheden

  Na afloop van dit les- en trainingsprogramma kunt u:

  • Een grondig echografisch onderzoek uitvoeren in de verschillende delen van voet en enkel.
  • De Echografische anatomie van de normale structuren en hun varianten echografisch herkennen en benoemen.
  • Spieren en pezen (anatomische weefsels) van voet en enkel driedimensionaal echografisch herkennen en benoemen.
  • Tendinopathie en partiele- en volledikte rupturen van de achillespees en peroneus groep echografisch herkennen en benoemen.
  • Gewrichts- en pees effusies echografisch herkennen en benoemen.
  • Corpora libera en corpora aliena echografisch herkennen en benoemen.
  • Fasciitis plantaris echografisch identificeren en classificeren.
  • Ganglia echografisch identificeren en onderscheiden van massieve ruimte innemende processen.
  • Arthrogene hydrops echografisch identificeren en benoemen.
  • Enkelblessures echografisch identificeren en benoemen.
 • Pathologie van voet en enkel

  In dit les- en trainingsprogramma behandelen we ook pathologische processen in voet en enkel. Welke pathologie kunt u verwachten?

  Tendinopathie, gedeeltelijke en totale ruptuur van de achillespees, retrocalcaneale bursa, Kageritis, peroneale peeslaesies, talocrurale en subtalaire effusie, kraakbeen defecten, corticale erosie en hypertrofische processen, intra-articulaire corpora libera, fasciitis plantaris en plantaire fibromatose, hielspoor en subenthesionale erosieve degeneratie van het hielbeen, problemen met enkelbanden ventraal, posterieur, lateraal en mediaal, schade aan het ligamentum talofibulare anterius en het calcaneofibulaire ligament, ossale afwijkingen van de tibia en fibula en de trochlea tali, artrotische processen op MTP-niveau en in de voetwortel, Morton neuroom.

 • Kwaliteit van dit les- en trainingsprogramma

  Deze training is bedoeld voor het starten van een professionele carrière in de echografie van voet en enkel. Na dit les- en trainingsprogramma kunt u zelfstandig gerichte diagnostische echo-beoordelingen maken van de meest voorkomende pathologie in het voet- en enkelgebied, inclusief duidelijke en nauwkeurige rapportage. Deze cursus is een vereiste om je in te schrijven voor de niveau 2-cursus. In de level-2 cursus krijgt u de meer ingewikkelde structuren en de dynamische echografische testjes die een ervaren hand en een high-end echosysteem vergen. In de level drie cursus komen de specialistische technieken aan bod, zoals het opsporen van de zenuwtakjes die de pijn transporteren ten behoeve van het accuraat plaatsen van nerveblocks en het herkennen van tumoren en neoplasmata en het herkennen van de schier oneindige anatomische varianten om beter om te kunnen gaan met de klinische relevantie van (neven)bevindingen.

 • Annulerings- en restitutiebeleid

  Annuleringvoorwaarden van SonoSkills zijn van toepassing, zie de website voor meer informatie.

  Bekijk annuleringsvoorwaarden

 • Financieel

  Tarieven exclusief BTW

  Cursus investering

  € 2200,00 inclusief toegang tot de online lesomgeving, lesmap en examengeld .

  Studieboek

  Aanschaf van 'Ultrasound of the Musculoskeletal System' (Stefano Bianchi, ‎Carlo Martinoli - 2007 ISBN 9783540422679)

 • Leslocatie

  Enraf-Nonius Experience Lab
  Softwareweg 7
  3821 BN Amersfoort
  Nederland

 • Data

  Deel 1: maandag 22-1-2024
  Deel 2: donderdag 26-2-2024
  Deel 3: maandag 11-3-2024
  Deel 4: maandag 15-4-2024

 • Docent(en)

  Robert Wonink (eerste docent)

  De heer Wonink studeerde podologie aan de Academie voor Podologie. Daarna specialiseerde hij zich verder als docent podologie. In 1991 begon hij anatomie van voet en enkel, biomechanica, pediatrische podologie en orthopedische schoentechnologie te onderwijzen.

  In 2004 richtte de heer Wonink Podozorg Nederland op. In 2007 specialiseerde de heer Wonink zich in reuma en echografie. Sinds 2009 doceert de heer Wonink musculoskeletale echografie van de voet en enkel. In 2014-2017 werden deze lessen gegeven aan de hogeschool in Haarlem. De heer Wonink is sinds 2017 werkzaam als echografieleraar in het buitenland.

  Sinds 2017 bekleed de heer Wonink een fellowship in de OMERACT Foot and Ankle Working Group in Leeds, Verenigd Koninkrijk.

  Hij is ook lid van de sectie echografie van de NVMBR (Nederlandse Vereniging voor Medische Beeldvorming en Radiotherapie).

  Sinds april 2011 is de heer Wonink werkzaam als echoscopist bij Dr. Van Dalen, orthopedisch chirurg gespecialiseerd in voet en enkel in de polikliniek van Bergman Clinics, Naarden.

 • Accreditatie

  KNGF: 75 punten (in aanvraag voor 2024)
  LOOP: 57 punten (in aanvraag voor 2024)
  NVvP: 35 punten (in aanvraag voor 2024)

Aanmelden voor deze cursus

Aanmeldingen worden verzorgd via de website van SonoSkills. Wilt u zich aanmelding voor deze cursus? Klik dan op onderstaande knop en vul het formulier in.

Aanmelden

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Herman

  “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

 • format_quote

  Ervaring van Pieter

  “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

 • format_quote

  Ervaring van Xandra

  “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

 • format_quote

  Ervaring van Daniël

  “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker