Grotere kans op peesproblemen

Mijn eerste blog over de overgang uit 2020 is veel gelezen en heeft ervoor gezorgd dat ik meer ben gaan opletten hoe vaak het geslacht (vrouw), leeftijd (50-60 jaar) en specifieke voetproblemen (peesklachten) voorkomt in de praktijk.

Ik heb gemerkt dat er vaak een link is tussen deze factoren en vandaar een nieuwe blog over peesklachten bij vrouwen in en na de overgang.

In dit artikel

In dit artikel leest u over de overgang (menopauze) en de peesproblemen die hiervan het gevolg kunnen zijn. Klik op een specifiek onderwerp om meer te lezen over:

Pezen, banden en slijmbeurzen

Pezen zijn de uiteinden van een spier welke aanhechten op het bot. Pezen brengen kracht over van de spieren op de botten en moeten elastischer zijn dan de gewrichtsbanden (ligamenten). Het hormoon oestrogeen zorgt voor de elasticiteit van de pezen. Dit is de reden dat vrouwen over het algemeen soepeler zijn dan mannen. Oestrogeen is een belangrijk onderdeel voor de opbouw van collageen, wat belangrijk is voor de botten, elasticiteit van de huid, opbouw van spieren, banden, pezen.

In de overgang neemt het hormoon oestrogeen af en worden de pezen en ligamenten stugger, dit maakt de kans op peesproblemen groter. Bij het ouder worden neemt de spiermassa en daarmee de spierkracht af, dit zorgt ervoor dat de belastbaarheid van de pezen ook afneemt. Daarnaast zorgt oestrogeen ook voor de elasticiteit van de botten en neemt in de overgang dus ook de kans op osteoporose toe.

Wanneer pezen stugger worden en meer aan de botten trekken is de kans op slijmbeursontstekingen groter. Een slijmbeursontsteking bij de achillespees is een veel gezien probleem in de praktijk. Hoewel er vaak aan een slijmbeursontsteking wordt gedacht blijkt het in de praktijk vaak een aanhechtingsprobleem te zijn van de pezen op het bot.

Peesklachten in de praktijk

In de praktijk kunnen stuggere pezen door afname van oestrogeen tot de volgende peesklachten leiden:

De overgang (menopauze) en peesproblemen

Wat kunt u zelf doen?

Zorg dat uw spiermassa en flexibiliteit intact blijft, blijf daarom vooral:

 • Bewegen
 • Wandelen
 • Fietsen
 • Tuinieren
 • Zwemmen
 • Yogaën

Bewegen heeft invloed op uw botten en gewrichten. Ze blijven hierdoor langer sterk en soepel. Bovendien heeft bewegen een positieve invloed op het geestelijk welzijn! De Gezondheidsraad geeft in haar beweegrichtlijnen het advies om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Daarnaast is het verstandig om twee keer per week spier versterkende oefeningen en balansoefeningen uit te voeren.

Tips voor voldoende beweging

Een gezonde leefstijl heeft een positieve invloed op de overgangsklachten. Graag geven wij u hierbij de volgende tips:

 • Bewegen is niet moeilijk wanneer het onderdeel is van uw dagelijkse routine. Op die manier houd u het langer vol en kost het minder tijd.
 • Luister goed naar uw lichaam. Pijn is een signaal van uw lichaam, negeer dat niet.
 • Zorg voor voldoende ontspanning. Stress heeft een negatieve invloed op uw welzijn.

Wat kunnen wij voor u doen?

Bij klachten aan pezen, gewrichten, moeite of pijn bij bewegen of beperking van uw mobiliteit kunt u terecht bij onze Podozorgers. De podotherapeuten en registerpodologen van Podozorg luisteren naar uw klachten of beperkingen, onderzoeken de klacht en stellen samen met u een behandelplan op. Het geven van adviezen, verwijzen naar collega’s zoals een fysio- of oefentherapeut behoort ook tot het behandelplan.

Vind een praktijk

Ervaart u problemen of pijn aan uw voeten neem contact op met onze registerpodologen of podotherapeuten. Wij helpen u graag! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Bronnen

Bij het schrijven van dit artikel zijn de onderstaande bronnen gebruikt:

 • De Morree, J. J. (2008). Dynamiek van het menselijk bindweefsel: functie, beschadiging en herstel. Bohn Stafleu van Loghum.
 • Van ‘t Veld, M (2021). Overgang van top tot teen. Uitgeverij Lucht BV
 • Leblanc, D. R., Schneider, M., Angele, P., Vollmer, G., & Docheva, D. (2017). The effect of estrogen on tendon and ligament metabolism and function. The Journal of steroid biochemistry and molecular biology, 172, 106-116.
 • Cowan, R. M., Ganderton, C. L., Cook, J., Semciw, A. I., Long, D. M., & Pizzari, T. (2022). Does menopausal hormone therapy, exercise, or both improve pain and function in postmenopausal women with greater trochanteric pain syndrome? A 2× 2 factorial randomized clinical trial. The American Journal of Sports Medicine, 50(2), 515-525.
 • vrouwenindeovergang.nl

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Delia de Bliek. Zij is podotherapeut, (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

 • format_quote

  Ervaring van Jesse

  “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

 • format_quote

  Ervaring van Jolanda

  “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

 • format_quote

  Ervaring van Lara

  “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker