Alles over een instabiel teengewricht

Vaak bezoeken mensen met bovenstaande klachten de praktijk van de (register) podoloog. In de meeste gevallen is de tweede teen aangedaan, maar de klachten kunnen bij alle tenen voorkomen.

In dit artikel

In dit artikel leest u waardoor een instabiel teengewricht ontstaat en wat u eraan kunt doen. Klik op een specifiek onderwerp om meer te lezen over:

Tenen gaan uit elkaar staan

Een instabiel teengewricht kan ontstaan wanneer het gewrichtskapsel niet meer in staat is het teengewricht bij elkaar te houden. Hierdoor kunnen de tenen steeds verder uit elkaar gaan staan. Ook de plantaire plaat onder de voet speelt hier een belangrijke rol. Deze peesplaat aan de onderzijde van het teengewricht kan op den duur oprekken en zelfs scheuren.

Voorbeelden van een instabiel teengewricht

Voorbeelden van een instabiel teengewricht.

Oorzaken van een instabiel teengewricht

Er zijn verschillende risicofactoren die een rol spelen bij het uit elkaar groeien van de tenen, waaronder:

Scheefstand grote teen

Een scheefstand van de grote teen (hallux valgus) kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de tweede teen wordt weggedrukt. Deze duwt de naastliggende teen dan uit de kom.

Afwijkende voetstanden

Ook kunnen afwijkende voetstanden zoals een holvoet of een platvoet een rol spelen.

Sportletsel of ontsteking

Verder zien we deze klachten ten gevolge van sportletsel of een ontsteking en daarnaast speelt erfelijkheid vaak ook een rol.

Klachten van een instabiel teengewricht

Op het moment dat de klachten ontstaan gaat dit vaak gepaard met pijn. Rondom het gewricht kan een stekende/brandende pijn optreden. Ook kan er lokaal zwelling ontstaan. De klachten zijn voornamelijk aanwezig bij het afwikkelen van de voet. Hier moeten de tenen omhoog en juist deze beweging is vaak pijnlijk. Doordat de teen een andere stand aanneemt kan deze gaan schuren tegen de schoen. Dit kan drukplekken en likdoorns tot gevolg hebben. Doordat mensen pijn ontwijkend gaan lopen worden er na verloop van tijd ook geregeld andere klachten ervaren. Deze klachten kunnen zeer divers zijn en ook hoger in de bewegingsketen tot uiting komen.

Diagnose van een instabiel teengewricht

Het diagnosticeren van een instabiel teengewricht kan het best door een voetspecialist worden gedaan. Een registerpodoloog kan hier uitkomst bieden. Door goed lichamelijk onderzoek te verrichten wordt goed in beeld gebracht wat de oorzaak is van de klacht. Echografisch onderzoek kan hier een zeer goede aanvulling zijn. Hier kunnen we bijvoorbeeld de kwaliteit van de plantaire plaat goed mee beoordelen.

Behandelingen van een instabiel teengewricht

Instabiele teengewrichten worden het meest conservatief behandeld. Dat wil zeggen dat er meestal niet direct voor een operatie wordt gekozen.

Steunzool

Een steunzool kan een goede oplossing zijn om de druk op de teengewrichten te reduceren.

Siliconen orthese

Ter voorkoming van drukplekken en likdoorns kan er een siliconen orthese gemaakt worden. Deze voorkomt dat de tenen gaan schuren tegen de schoen.

Goede schoenen

Het is ook belangrijk de juiste schoen te kiezen. Smalle schoenen met hoge hakken doen de klachten over het algemeen toenemen. Het is daarom belangrijk dat u een plattere schoen kiest met een ruime teenbox.

Afwikkelbalk

Ook de afwikkeling is belangrijk om de teengewrichten tot rust te laten komen. Hiermee bedoelen we dat de schoenen een stijve loopzool hebben en een hoge teensprong. Deze voorziening kan ook worden vervaardigd onder een bestaande schoen. Dit noemen we een afwikkelbalk.

Tapen

Tevens kan de registerpodoloog besluiten de teen te tapen, zodat het kapsel kan genezen. Dit kunt u daarna gedurende langere periode zelf herhalen omdat het kapsel tijd nodig heeft om te herstellen.

Operatie

Wanneer de niet-operatieve behandeling niet (meer) helpt, kan een operatie uitkomst bieden. Uw podoloog/podotherapeut zal u dan verwijzen naar een orthopedisch chirurg. Welke operatie voor u geschikt is, hangt onder andere af van de ernst van de instabiliteit, hoeveel last u heeft en wat uw dagelijkse activiteiten zijn.

Vind een praktijk

Heeft u last van een instabiel teengewricht? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Herman van Dasselaar. Hij is (register) podoloog, podoposturaal therapeut en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Ria

  “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

 • format_quote

  Ervaring van Daniël

  “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

 • format_quote

  Ervaring van Hulya

  “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker