Wat is tarsal boss?

Tarsal bos is een verdikking op de voetrug, midden op de voet. Er kunnen verschillende soorten knobbels ontstaan op de voetrug. Zo kan de knobbel bestaan uit bot, kraakbeen, weke delen of vloeistof. Het verschil is niet altijd te voelen. Een verdikking op de wreef is vaak pijnlijk in de schoen.

Voorbeeld van een verdikking op de wreef

Oorzaken verdikking op de wreef

De oorzaak voor een verdikking op de wreef is vaak een stukje kraakbeen of bot dat uitsteekt. Dit kan komen door slijtage van gewrichten in de middenvoet. Ook kan de verdikking ontstaan door trauma, bijvoorbeeld doordat er iets op de voet is gevallen of er iemand op is gaan staan.

Een verdikking die de ene keer groter is dan de andere keer, is ontstaan door vloeistof. Dit is vloeistof die ui het onderliggende gewricht komt. Een dergelijke bult heet een gewrichtscyste. Deze cyste zorgt ervoor dat het gewrichtkapsel opzwelt of juist weer slinkt.

Klachten verdikking op de wreef

In de meeste gevallen is pijn de enige klacht die een verdikking op de wreef geeft. Dit komt vooral doordat de bult tegen de schoen aan drukt. Wanneer er sprake is van slijtage van het gewricht, dan kan het ook zonder schoen pijn doen.

Diagnose verdikking op de wreef

De verdikking op de voetrug is van de buitenkant duidelijk zichtbaar, echter zegt dit niets over de oorzaak van de bult. Door middel van lichamelijk onderzoek beoordeelt de specialist de bewegelijkheid van de voet. Een röntgenonderzoek kan uitwijzen of er sprake is van een uitstekend stukje bot of een extra bot. Ook kan slijtage zichtbaar zijn op een röntgenfoto. Een echo kan duidelijkheid geven over alle onderdelen van de verdikking: het bot, de weke delen, het gewrichtskapsel en de gewrichtsranden.

Behandelingen verdikking op de wreef

Niet-operatief

Niet-operatieve behandelingen voor een verdikking op de wreef zijn er op gericht om er voor te zorgen dat de schoen niet op de bult drukt, waardoor de pijn afneemt. Dit kan op verschillende manieren, namelijk:

Operatief

In enkele gevallen zal het nodig zijn om de verdikking op de voetrug operatief te verwijderen. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om het onderliggende versleten gewricht vast te zetten. Er zijn verschillende operatieve behandelingen van een verdikking op de wreef mogelijk.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Sija

  “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

 • format_quote

  Ervaring van Gerda

  “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

 • format_quote

  Ervaring van Johan

  “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker