Lengtemaat, balwijdte en contrefort

Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. We laten als kind onze voeten meestal wel opmeten maar als we volwassen zijn eigenlijk niet meer. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken. Een kleine verandering kan al zorgen voor een paar millimeter verschil, bijvoorbeeld een wond aan de voet, een zwangerschap, gewichtsveranderingen. Een verkeerde schoenmaat is bij 40% van de mannen en bij 60% van de vrouwen de oorzaak van voetproblemen. Het komt voor bij alle typen voeten en schoenen. Mogelijk draagt het online schoenen kopen bij tot de aanschaf van de verkeerde maat, omdat de schoenen niet gepast worden voordat ze aangeschaft worden. Maar ook bij het kopen in de winkel laten volwassenen hun voeten meestal niet opmeten en kopen ze de gebruikelijke maat. Schoenen moeten bij aanschaf niet alleen goed passen, maar ook comfortabel zitten. De breedte maat (Balwijdte) is minstens zo belangrijk als de lengtemaat en de hielpartij (het contrefort) doet er ook toe.

Te kleine en/of te smalle schoenen kunnen ongemakken veroorzaken zoals pijn, likdoorns en eeltvorming, blauwe nagels, maar ook afwijkende teenstanden zoals hamertenen en hallux valgus (knobbel bij de grote teen) kunnen ontstaan door het dragen van te kleine/te smalle schoenen. De schoen moet ongeveer 12 tot 15 mm langer zijn dan de voet en bij de tenen voldoende breed zijn. We noemen een lengte toegift van tenminste 12 mm ideaal.

Te grote en/of te brede schoenen geven de voet de kans om meer uit te zakken, voeten kunnen hierdoor platter of breder worden, of meer naar binnen zakken. Ook kunnen er pijnlijke tenen en blaren ontstaan omdat de voet in de schoen heen en weer schuift tijdens het lopen. Het is de bedoeling dat de schoen de voet ondersteund en niet dat uw voet de schoen aan het vasthouden is met bijvoorbeeld de tenen. Meerdere schoenen passen leert u om de verschillen te voelen in pasvormen.

Het heeft ten alle tijden de voorkeur uw voeten te laten opmeten door een deskundige. Dit kan bijvoorbeeld in de schoenenwinkel of bij de podoloog.

Lengtemaat

Mocht u zelf uw voeten willen opmeten dan kunt u dit op onderstaande wijze doen, het liefst met behulp van iemand anders zodat u rechtop kunt staan en het gewicht gelijkmatig over beide voeten kunt verdelen:

De lengte van uw voeten kunt u meten door een stuk wit papier op de grond te leggen, tegen een muur aan.

  • Ga met uw blote voeten op het papier staan, met uw hielen tegen de muur.
  • Zet een streepje op het papier waar uw voeten het langst zijn. Meet vervolgens de afstand in centimeters.
  • Het is belangrijk om beide voeten goed te meten, omdat bij veel mensen de lengte van de linker- en rechtervoet vaak verschillend zijn (kies de afmeting van de grootste voet)

De juiste schoenmaat is belangrijk

Vervolgens leest u in onderstaande tabel uw lengtemaat/schoenmaat af:

Voetlengte (cm) Engels Europees
22,6 3 36
23,1 36½
23,5 4 37
23,9 37½
24,3 5 38
24,8 38½ - 39
25,2 6 39 - 39½
25,6 39½ - 40
26 7 40½
26,4 41 - 41½
26,9 8 42
27,3 42½
27,7 9 43
28,1 43½ - 44
28,6 10 44 - 44½
29 10½ 45
29,4 11 46
30,3 11½ 46½
30,7 12 47
31,1 13 48

Balbreedte

De breedte van uw voet meet u met behulp van een meetlint. Meet uw voeten na het middaguur, ze zijn dan al wat opgezwollen gedurende de dag.

De juiste schoenmaat is belangrijk

  • Ga blootsvoets op beide voeten staan en verdeel het gewicht gelijkmatig over beide voeten.
  • Plaats een meetlint onder het breedste gedeelte van uw voet, bij de bal van de voet waar het gewricht van de grote teen zit. Oefen geen rek uit op het meetlint. Lees het aantal centimeters af van het meetlint.
  • Zoek eerst in de maattabel uw schoenmaat op (lengte)
  • Zoek het corresponderende resultaat op in de onderstaande maattabel.
EU maten  Omvang van de voet in centimeters
  F G H K M
36 21,6 22,1 22,6 23,6 24,1
37 22,0 22,5 23,0 24,0 24,5
38 22,4 22,9 23,4 24,4 24,9
39 22,8 23,3 23,8 24,8 25,3
40 23,2 23,7 24,2 25,2 25,7
41 23,6 24,1 24,6 25,6 26,1
42 24,0 24,5 25,0 26,0 26,5
43 24,4 24,9 25,4 26,4 26,9
44 24,8 25,3 25,8 26,8 27,3
45 25,2 25,7 26,2 27,2 27,7
46 25,6 26,1 26,6 27,6 28,1

Hielpartij (contrefort)

De hielpartij zorgt ervoor dat u achterin niet te veel slipt in de hak. Een klein beetje beweging, potlood dikte, is toegestaan. Wanneer u omhoog loopt merkt u al snel hoe de hak in de schoen blijft zitten. Ook kunt u de paslengte vergroten zodat u de hielpartij kunt testen. Als u doorgezakte voeten hebt (Pes valgus) (Platvoet - PV) kantelt bij de hak het hielbeen. De achterkant van de hak wordt vlak en wordt hierdoor nauwelijks nog vastgehouden door de vorm van de schoen. Hiermee ontstaat het ideale recept om uit bijna alle schoenen te slippen. Een extra smalle hielpartij is dan gewenst.

Normale voet

Normale voet (NV, Pes rectus)

Platvoet

Platvoet (PV, Pes valgus)

Holvoet

Holvoet (HV, Pes cavus)

Drie soorten voeten naast elkaar

Drie soorten voeten naast elkaar

Drie soorten voeten naast elkaar. Van links naar rechts: platvoet, normale voet en holvoet.

Voorbeeld met schoen

De rode lijn is de achterkant van een platvoet (hiel) die makkelijk slipt in alle schoenen. Bij de zwarte pijl worden de andere voetvormen tegen gehouden door de schoen en slippen hierdoor minder snel.

Ook als u steunzolen draagt is het van belang dat u de juiste schoenmaat draagt. Er moet immers voldoende ruimte in de schoen zijn voor de steunzool.

Wat is de juiste schoen?

Let op de volgende tips! Uw schoen zou bij u moeten horen qua:

  • Lengtemaat, balbreedte, hielpartij
  • Voettypes
    Breed, normaal, smal. Breed voor maar smal bij de hiel.
  • De vorm van uw tenen
    Spits toelopend en 2e teen langer? Of heeft u bijvoorbeeld alle tenen op één rij? Genoeg hoogte voorin voor uw tenen? Haal de binnenzool uit de schoen en ga erop staan. Heeft uw tenenpartij genoeg ruimte?
  • Buigpunt van de schoen onder het gewricht van de grote teen
  • Het aansluiten van de schoen is idealiter overal hetzelfde maar knelt niet. De pasvorm zou als gegoten moeten zitten. Met veterschoenen kunt u dit helemaal goed finetunen.
  • Pas altijd diverse schoenen om te kunnen vergelijken.

Vind een praktijk

Heeft u hulp nodig met het vinden van de juiste schoenmaat? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Liesbeth Dijkshoorn. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker