Ongemak tijdens de wintermaanden

Nederlanders wandelen meer dan ooit! Sinds de coronapandemie hebben steeds meer mensen het wandelen ontdekt. En dat is goed nieuws want je lichaam krijgt er namelijk een flinke oppepper van, zowel fysiek als mentaal. Hoe fijn is het te genieten tijdens een wandeling van alle seizoenen met elk zijn eigen charme. Ondertussen hebben we al bijna 2 jaar het moois van de seizoenen mee kunnen maken, zo ook de winterperiode. En ook al is het risico op een blessure bij wandelen klein, helaas gaat het niet altijd voortvarend. In de wintermaanden kunnen hielkloven namelijk een hinderlijk ongemak zijn en het wandelplezier flink bederven.

Wat zijn hielkloven?

Hielkloven zijn te herkennen aan verticale barsten of scheuren in de huid, ze zijn goed zichtbaar en bevinden zich meestal rondom de hiel. Deze verticale barsten of scheuren verkleuren vaak wit en staan soms een beetje open. Een kloof kan vrij diep zijn. De huid onderin de kloof is erg dun, hierdoor is het mogelijk dat de huid open gaat en er een wondje ontstaat, dit geeft kans op infecties. Kloven worden niet alleen als cosmetisch storend ervaren maar het kan ook zorgen voor pijnklachten bij belasting. Hielkloven komen zowel bij mannen als vrouwen voor.

Hielkloven: een echte winterkwaal?

Wat is de oorzaak van hielkloven?

Bij het ontwikkelen van hielkloven speelt de conditie van de huid een grote rol. De winter heeft hierbij ook effect. Door de winterkou kan de huid namelijk makkelijker uitdrogen waardoor het zijn soepelheid verliest. De huid wordt dan minder elastisch of zelfs stug en kan niet goed meebewegen tijdens activiteit. Een droge huid wordt ook veelal bij ouderen gezien waarvan de huid van nature minder goed gehydrateerd is.

Hoewel hielkloven vaak het gevolg zijn van een droge huid is er meestal ook sprake van de combinatie droge huid en eeltvorming. Eelt is een natuurlijk beschermingsproces van de huid door opeenstapeling van dode huidcellen. Het beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf, zoals wrijving en grote druk. Een dun laagje eelt geeft meestal geen problemen, maar wanneer het een te dikke laag betreft kan dit wel voor problemen zorgen.

Door een constante verhoogde druk op de hielen kan eelt gaan barsten. Deze overmatige druk kan het gevolg zijn van overgewicht of ontstaan door schade aan het vetkussen onder de voet. Dit vetkussen bevindt zich onder de bal van de voet en de hiel. Het heeft als belangrijkste functie het beschermen van onderliggende structuren zoals botten, pezen, ligamenten, bloedvaten en zenuwen tegen druk- en schuifkrachten. Daarnaast heeft het een schokabsorberende functie. Wanneer deze structuur beschadigd raakt is het mogelijk dat het vet zich gaat verplaatsen, met als gevolg toename van druk op de hielranden en kans op eeltvorming. Ook een verkeerde drukverdeling onder de voeten kunnen van invloed zijn op hielkloven. Denk bijvoorbeeld aan:

Wat kan je aan hielkloven doen?

Eelt laten verwijderen

Wanneer er sprake is van overmatige eeltvorming rondom de hielen is het belangrijk het overtollige eelt te laten verwijderen door een voetspecialist.

Hielranden insmeren

Daarnaast is het van belang dagelijks de hielranden in te smeren met een crème die is verrijkt met ureum (10-15%). Deze crème helpt om de verdikte huid en het eelt te verminderen. Het biedt verlichting, intensieve hydratatie, voorkomt verder vochtverlies en verzacht de extreem droge huid.

Therapiesokken dragen

Er bestaan therapiesokken met verzachtende gel, deze hebben tevens een positief effect bij de behandeling tegen overtollig eelt op de hiel.

Vind een praktijk

Laat uw voeten controleren, mede om te achterhalen hoe de kloven zijn ontstaan. Onze Podozorgers helpen u graag en kijken welke factoren er bij u meespelen. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Melanie Oonk. Zij is (register) podoloog, sportpodoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Pieter

  “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

 • format_quote

  Ervaring van Larissa

  “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Lara

  “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker