Verdikking op de wreef

Wat is tarsal boss?

Tarsal bos is een verdikking op de voetrug, midden op de voet. Er kunnen verschillende soorten knobbels ontstaan op de voetrug. Zo kan de knobbel bestaan uit bot, kraakbeen, weke delen of vloeistof. Het verschil is niet altijd te voelen. Een verdikking op de wreef is vaak pijnlijk in de schoen.

Voorbeeld van een verdikking op de wreef

Oorzaken verdikking op de wreef

De oorzaak voor een verdikking op de wreef is vaak een stukje kraakbeen of bot dat uitsteekt. Dit kan komen door slijtage van gewrichten in de middenvoet. Ook kan de verdikking ontstaan door trauma, bijvoorbeeld doordat er iets op de voet is gevallen of er iemand op is gaan staan.

Een verdikking die de ene keer groter is dan de andere keer, is ontstaan door vloeistof. Dit is vloeistof die ui het onderliggende gewricht komt. Een dergelijke bult heet een gewrichtscyste. Deze cyste zorgt ervoor dat het gewrichtkapsel opzwelt of juist weer slinkt.

Klachten verdikking op de wreef

In de meeste gevallen is pijn de enige klacht die een verdikking op de wreef geeft. Dit komt vooral doordat de bult tegen de schoen aan drukt. Wanneer er sprake is van slijtage van het gewricht, dan kan het ook zonder schoen pijn doen.

Diagnose verdikking op de wreef

De verdikking op de voetrug is van de buitenkant duidelijk zichtbaar, echter zegt dit niets over de oorzaak van de bult. Door middel van lichamelijk onderzoek beoordeelt de specialist de bewegelijkheid van de voet. Een röntgenonderzoek kan uitwijzen of er sprake is van een uitstekend stukje bot of een extra bot. Ook kan slijtage zichtbaar zijn op een röntgenfoto. Een echo kan duidelijkheid geven over alle onderdelen van de verdikking: het bot, de weke delen, het gewrichtskapsel en de gewrichtsranden.

Behandelingen verdikking op de wreef

Niet-operatief

Niet-operatieve behandelingen voor een verdikking op de wreef zijn er op gericht om er voor te zorgen dat de schoen niet op de bult drukt, waardoor de pijn afneemt. Dit kan op verschillende manieren, namelijk:

Operatief

In enkele gevallen zal het nodig zijn om de verdikking op de voetrug operatief te verwijderen. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om het onderliggende versleten gewricht vast te zetten. Er zijn verschillende operatieve behandelingen van een verdikking op de wreef mogelijk.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.